Biografie

foto's-Hetty-babytijd-kleuterJeugd

Maria Hetty van den Berg (1955) werd geboren in Heemstede als kind uit een tweede huwelijk. Ze groeide eigenlijk als enig kind op, met halfzussen die tien en veertien jaar ouder waren. Haar vader overleed net voor ze drie jaar werd. Op haar vierde werd ze lid van de jeugdbibliotheek. Vanaf dat moment werden boeken haar leven: ze las alles dat in de kasten stond, tot op haar elfde de bibliothecaresse verzuchtte dat er niets nieuws meer was om te lezen en dat ze moest wachten op nieuwe voorraad. Ze was een leergierige leerling en genoot van onderwijs, maar verliet de vierde klas van het Christelijk Lyceum, omdat ze in verwachting was.

Studie

foto-gezin-ds-naar ItalieNa een jaar thuis met de baby, besloot ze een opleiding tot  kleuterleidster te gaan volgen. Daarna volgde een hoofdakte, die als vooropleiding voldoende was om de avondopleiding MO-A Nederlands te gaan doen. Zo kon ze uiteindelijk toch fulltime Nederlands gaan studeren, haar hartenwens. Na haar kandidaats werd haar tweede dochter geboren uit haar relatie met de schrijver, Geerten Meijsing. Op haar 29ste studeerde ze af ‘met genoegen’.

 

Carrière

Ze ging als onderzoekster bij de Taalgroep van de UVA werken, waarna ze in 1991 haar eigen tekstbureau startte, aanvankelijk allround georiënteerd. Ze schreef voor bijvoorbeeld Greenpeace, en de ANWB, maar ontwikkelde ook toetsen en beoordelingsvoorschriften voor het Cito. Het tekstbureau kwalificeerde zich verder in het ontwikkelen en produceren van educatief materiaal. Ze schreef in opdracht van educatieve uitgevers vele verhalen en gedichten. Acht jaar lang werkte ze fulltime als hoofdauteur aan de realisatie van de Taal- en Spellingmethode Taalverhaal (ThiemeMeulenhoff), de kroon op haar werk als educatief auteur. Vanaf oktober 2016 richt ze zich alleen nog op het schrijven van literaire thrillers.

Hetty-portret-B&B

Thrillerschrijfster

‘Het Liefdesatoom’
Van dichtbij maakte ze het sterven van haar oudste halfzus mee. Ze verdiepte zich in de dood, zag de documentaire: ‘The day I died’ en verslond het boek van Pim van Lommel ‘Eindeloos bewustzijn’. Dit leidde tot een eerste idee voor de thriller: Het liefdesatoom.

 

‘Het Junk-DNA’
Inmiddels werkt Maria Hetty aan een tweede thriller met de titel: ‘Het Junk-DNA’. Het is het verhaal van Janneke en haar adoptiezoon die door een traumatische gebeurtenis lijdt aan Borderline. Ze neemt hem mee naar Frankrijk waar steeds meer enge gebeurtenissen plaatsvinden. Jannekes leven wordt ernstig bedreigd en waar is Thomas? Wie zit erachter? Wie wil haar dood hebben? En waarom? Ook in dit boek zal de interesse van de auteur voor het raakvlak van spiritualiteit en wetenschap een persoonlijke handtekening toevoegen.

 

Maria Hetty van den Berg heeft ook korte verhalen en gedichten geschreven.
Klik hier om een verhaal van haar te lezen.
Klik hier om een gedicht van haar te lezen.